Cum să gătești pilaf într-un ceaun uzbec

Pilaf – Acesta este unul dintre cele mai cunoscute feluri de mâncare din bucătăria orientală, care este pregătit în mod ideal într-un ceaun uzbecă. Datorită pereților groși și distribuției uniforme a căldurii, pilaful devine sfărâmicios, aromat și incredibil de gustos.

Ingrediente (pentru 3 portii):

  • Miel sau vita - 800 g
  • Orez (bob lung, cum ar fi basmati) – 700 g
  • Mocovi – 3 buc.
  • Ceapă – 2-3 buc.
  • Usturoi – 1 cap
  • Ulei vegetal – 150 ml
  • Zira – 1 linguriță.
  • Barberry - 1 linguriță.
  • Sare, piper negru – după gust
  • Apă – 1,2 l

Pregătire:

Pregătirea ingredientelor

  • Folosind un cuțit ascuțit, tăiați carnea în bucăți medii.
  • Tăiați ceapa în jumătate de rondele, tăiați morcovii fâșii.
  • Clătește orezul de câteva ori în apă rece până devine limpede.

Prăjirea cărnii și a legumelor

  • Încălziți ceaunul uzbec și turnați ulei vegetal.
  • Adăugați carnea în uleiul fierbinte și prăjiți până se rumenește.
  • Adăugați ceapa și prăjiți până se înmoaie, apoi adăugați morcovii și prăjiți încă 5-7 minute.

Facerea zirvak (baza pilafului)

  • Sare, piper, adăugați chimen și arpaș.
  • Toarnă apă fierbinte astfel încât să acopere carnea cu 2-3 cm.
  • Reduceți căldura și fierbeți timp de 30-40 de minute.

Adăugarea orezului

  • Toarnă uniform orezul spălat peste carne și legume, fără a amesteca.
  • Introduceți un cap de usturoi în mijloc.
  • Toarnă cu grijă apă fierbinte (1 cm deasupra nivelului orezului).

Etapa finală

  • Gătiți la foc mediu până când apa este absorbită.
  • Reduceți căldura, acoperiți și lăsați la foc mic timp de 20 de minute.
  • Amestecați ușor pilaful înainte de servire.

Pilaf într-un cazan uzbec este gata! Serviți cu ierburi și legume proaspete. Poftă bună! 🍛

Alte articole

Nou! Șorț din piele naturală în sortiment